Тръгването на детска-  голямото начало

Тръгването на детска - голямото начало

Тръгването на детска градина е повратен момент в развитието на детето. То е едно от ключовите моменти в живота на човека, както са и раждането, прохождането с липсата на постоянна зависимост от възрастния, тръгването на училище и така нататък.

Периодът на започване на детската градина е моментът, когато детето най-общо казано започва своя социален живот. Ако досега то е било част от системата на семейството,то сега навлиза в системата на обществото. Това обаче носи и своята отговорност. За да може детето да се справи с тези изисквания и да няма голям стрес както за него, така и за родителя, е добре то да бъде подготвено за това,което му предстои.и

Като цяло основното, което се изисква от детето на 3 години, когато е и възрастта за започване на детска градина, е то да има начални умения за самостоятелност, т.е. да може да си поиска, ако има нужда от нещо, както и да каже или покаже, ако нещо не му е както трябва. Това може да се причисли към готовността на детето да посещава детско заведение, където тепърва ще се учи на по-голяма самостоятелност, спазване на правила и режим. Това е и идеята на детската градина, да даде началото на самостоятелността, освен че и помага на родителите да вършат своите задължения.

Друго основно, което предлага детската градина е детето да влезе по един защитен начин в обществото. Всъщност предимствата на детската градина са много – детето расте в колектив, справя се само с ежедневни дейности, което отрано изгражда у него самочувствие и увереност в себе си, свиква да преодолява само трудностите,да отстоява себе си в групата. Влизайки в групата с други деца на неговата възраст, то се учи на социалните норми и изисквания, които са валидни за всички хора.

Едновременно със социализацията, всеки ден в детската градина се провежда обучение по определен план и система, които предоставят разнообразни предизвикателства за детето и задоволяващи всичките му потребности, от двигателните, поведенческите до чисто интелектуалните, с помощта на които се добиват необходимите знания и готовност за следващия етап – училището.

Тръгването на детска градина е важен период освен за детето, а и за родителите. Много често, особено майката, е изключително притеснена от тази промяна. „Как ще се справи само?”, „Няма ли да му липсвам много?”, „Дали не е рано?”, „Дали ще свикне?”, „Не е ли по-добре да го гледа баба му?” – това са най-честите въпроси, които си задават родителите и които са напълно нормални. В реда на нещата е родителят да се притеснява и да иска да осигури най-доброто за детето си. В такъв случай е добре да се подготви на време. Да избере подходящо за неговото дете детско заведение, да говори с директора и/или възпитателите, които работят там, да отиде на място и да види къде ще изкарва деня си малкият наследник.Тава са част от нещата, които родителят може да направи предварително, за да се чувства възможно най-спокоен след това.

В България детските градини приемат деца, навършили или скоро навършват 3-годишна възраст. По-малките деца посещават ясла – обикновено това са деца на възраст 1година и 2-3 месеца до около 2 1/2 годишни. Кандидатстването и приемането става през електронната система към Столична община (ИСОДЗ) за София и чрез подаване на документи на място в детските градини за други населени места.

 Изключително важен момент от процеса на тръгване на детска градина е  и подготовката на детето за това какво му предстои. На първо място стои въпросът за това доколко е положена основата на това детето да се самообслужва. Има се предвид то да може да се храни само, да се съблича и облича самостоятелно, да се преобува без помощ, да ходи до тоалетна. Това са базисни умения, които детето би трябвало вече да прави макар и не съвсем точно, но само. Ако все още не са се случили, то е хубаво да започнете да приучавате детето на тях. Така ще се намали до минимум стреса от новата среда и новите изисквания. Част от самостоятелността е и способността, макар и за малко да може да се разделя с родителя. Не е удачно първата раздяла с мама да стане със започването на детска градина. Полезно и не-травмиращо за децата е да се разделят с родителите от време на време, в началото за малко и постепенно времето да се увеличава. Така детето ще свиква с липсата за няколко часа на мама и с присъствието на друг човек, дори това да е баба.

Друго важно е режимът на детето. Добре би било предварително да бъде създаден режим близък до този в градината (кога става сутрин, кога закусва, следобеден сън),което е добре да се случи постепенно, а не от днес за утре, което със сигурно сте предпоставка за стрес и лошо сутрешно настроение, както за детето, така и за родителя. В този ред на мисли, родителите трябва да помислят и за подходящи дрехи за детската градина, както и за резервни такива.

Следващата важна част е самата подготовка на детето. То трябва да знае от рано, че ще посещава детска градина, да му се обясни какво е това „детска градина”, защо децата ходят там и най-важното – какво се случва там. За целта могат да се ползват детски книжки като поредицата за костенурката Франклин или пък друга подобна. За децата е по-лесно и разбираемо, когато им се обяснява през приказка или случка, защото така могат да си представят и да отнесат конкретното към себе си. От голямо значение е да не се „плашат” децата с реплики от сорта на„Ще видиш ти като тръгнеш на детска градина…” или „Да не мислиш, че там ще те търпят”, защото това по-скоро би имало негативен ефект.

Хубаво би било да се отиде предварително до детската градина заедно с детето, да види то с очите си къде ще ходи. Добър вариант би бил да се запознае и с учителите си. По този начин детето предварително „вижда” къде и  с кого ще бъде, защото основният страх на децата е непознатото. Може също да заведете детето да види как си играят навън децата в двора. Погледайте ги през оградата или дори отидете някоя събота или неделя да си поиграете в двора на детското заведение, за да посвикне с обстановката.

Добре е да се обсъди някакъв примерен план какво се случва и кое след кое следва –  например идване в детската градина, после гимнастика, после закуска, после игри, обяд, сън и т.н. Това е важна част, тъй като детето на тази възраст все още няма времева и пространствена ориентация.Маркерите, които биха го насочвали са именно кое след кое следва и по този начин би могло да следи дали и кога наближава времето, когато ще дойдат да го вземат мама и татко, например.

Важно е не само да сте много конкретни, за да може Вашето дете да си представи нещата– важно е също да представяте всичко в най-добрата светлина, подчертавайки колко ще е хубаво да си има нови приятелчета и място, където всички да си играят заедно. Говорете за госпожата винаги с добро и с уважение, така ще дадете пример, въпреки че може да не сте съгласни винаги с нея.

Споменавайте често, че то ще остане там без Вас, но когато свършите работа, ще дойдете да го вземете. Важно е да знае, че децата не спят през нощта там. Вие работите, а неговите задължения са да ходи на детска градина.

Когато дойде първият учебен ден има няколко важни неща, които биха помогнали да намалите напрежението:

Дори и да плаче,това е нормална реакция. Тази ситуация е нова и колкото и да е подготвено едно дете, тя е и стресова. Възможно е този плач да продължи по-дълго, зависи от самото дете, може да е дни, може да е седмици. В повечето случаи това отшумява в рамките на месец, два. Важно е не толкова колко продължава, а родителят спокойно и сигурно да обяснява и подкрепя детето си в тези първи стъпки в своя социален живот.

Автор: Ася Йончевска – детски психолог

В центъра започва група за деца, на които им предстои тръгване на детско заведение/ деца, които трудно се отделят от родителското тяло. За деца на и около 2 години.

Водещи на групата са:
Ася Йончевска – детски психолог

Деница Дамянова – логопед

Понеделник – 10:00-11:15ч.
Сряда – 10:00-11:15ч.
Петък – 10:00-11:15ч.

Необходимо е предварително записване на 0888 71 44 69

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *